
Publicerat
Vi har författat såväl böcker som kapitel i böcker och mindre skrifter. Här finner du även länkar till tidskrifter och forum vi medverkar i, artiklar, filmer och poddar vi varit med i samt olika verksamheters hemsidor.
Få familjen att funka
Få familjen att funka är en praktisk handbok som visar hur du kan underlätta för ditt barn eller din tonåring i vardagen hemma. En viktig nyckel är att hjälpa barnet att förstå vad som ska hända, hur, när, var och varför.
Försenad utveckling
Vad kan förskolan göra för att hjälpa barn med försenad utveckling? En del barn har en generell utvecklingsförsening som kommer att visa sig tydligare ju äldre barnet blir. I boken får du en beskrivning av vilka svårigheter som kan uppstå för dessa barn.
Svårigheter med socialt samspel
Svårigheter med socialt samspel är ett tecken på autism, men även andra barn kan ha svårt att samspela med andra människor på ett ömsesidigt sätt. Hur ska du som pedagog veta vad som är vad?
Autism och ADHD i fritidshemmet
Den här praktiska handboken visar hur tydliggörande pedagogik kan göra fritidshemstiden begriplig, hanterbar och meningsfull. Boken vänder sig till blivande och verksamma lärare, främst med inriktning mot fritidshemmet, som vill dra nytta av elevernas styrkor och utveckla verksamheten så den blir tillgänglig för alla elever.
Värt att veta om koncentrationssvårigheter
Vad kan förskolan göra för att hjälpa barn som har svårt att stanna upp och koncentrera sig? I boken får du en beskrivning av hur koncentrations-svårigheter kan se ut och vad sådana svårigheter kan få för konsekvenser i vardagliga situationer på förskolan.
Autism och ADHD i gymnasiet
Alla förväntas gå gymnasiet, men en stor grupp misslyckas med att ta sin examen. För många beror det på svårigheter i planeringen för att nå långsiktiga mål eller bristande koncentrationsförmåga.
Tydliggörande pedagogik i förskolan
I den här boken fångar författarna upp barnens ojämna förmågor och svårigheter, tar fasta på deras styrkor och framför allt förklarar de hur du kan arbeta för att få med dig alla barn i barngruppen.
Utmaningar i förskolan. Att förebygga problemskapande beteenden
För många barn innebär vardagliga situationer och rutiner i förskolan mycket stora utmaningar. Nyckeln till att hjälpa dessa barn är rätt kunskap hos pedagogerna.
Utanförskap i skolan – Förebygg och åtgärda med Nytorpsmodellen
"På jakt efter mening och sammanhang" står det på försättsbladet och det summerar nog väl det systematiska arbetssätt som Nytorpsmodellen innebär.
Hjärna i förskolan
Boken Hjärna i förskolan handlar om barnets och hjärnans utveckling – hur hjärnan fungerar, utvecklingen av hjärnans funktioner och hur vi kan förstå våra olikheter.
Beteendeproblem i förskolan
Konflikter och beteendeproblem är ofta vardag i förskolan. Den här boken visar hur personalen kan tänka och agera i mötet med barnen i en mängd utmanande situationer. Metoderna utgår från förhållningssättet lågaffektivt bemötande och handlar bland annat om att anpassa krav samt hantera konflikter och fysiskt våld.
Lågaffektivt bemötande
Lågaffektivt bemötande har visat sig vara framgångsrikt i hanterandet av konflikter och beteendeproblem. I denna bok presenteras lågaffektivt bemötande utifrån en mängd olika verksamheter och infallsvinklar.
Elever med svag teoretisk begåvning
Det finns en stor variation i förmågan att tänka abstrakt och teoretiskt och detta påverkar hur lätt och snabbt elever kan ta till sig kunskap. Kraven på denna förmåga har ökat mycket, både i skolan och i arbetslivet.
Elever med neuropsykiatriska svårigheter – vad gör vi och varför?
Att hitta rätt hjälp för elever med neuropsykiatriska svårigheter är en viktig uppgift för skolan, men hur ska man veta vad som är rätt?
Förstå och arbeta med ADHD
"Att förstå och arbeta med ADHD" är en lättläst bok som beskriver de svårigheter som elever med ADHD har i vardagen med fokus på skolsituationen.
Snubbeltråden
Snubbeltråden är skriven av Gunilla Carlsson Kendall för barn och ungdomar med diagnoser som ADHD och ADD.
Medverkar i…
Podcast: Relatera mera
Om vuxnas kommunikation och konflikthantering med barn och unga. Samtal mellan författarna David Edfelt (psykolog) och Petra Krantz Lindgren (beteendevetare).
Podcast: David & Bo pratar pedagogik
Psykologerna David Edfelt och Bo Hejlskov Elvén pratar om pedagogik, skolan, förskolan, föräldraskap, barnuppfostran, LSS, npf, psykologi och inte minst lågaffektivt bemötande. Forskningsbaserad kunskap om barn och hur vi handskas med dem.
Elevhälsan
Elevhälsan, där Gunilla Carlsson Kendall svarar på frågor
Autismforum
Autismforum, där David Edfelt sammanfattat aktuell autismforskning
Förskoletidningen
Förskoletidningen, där David Edfelt skriver en sida om utmaningar i förskolan i varje nummer sedan nr 1-2016.
Video
UR Samtiden – Specialpedagogikens dag 2020 -Nytorpsmodellen mot utanförskap i skolan
Åtgärder för att få en frånvarande elev tillbaka till skolan måste bygga på elevens egen motivation. Anna Borg, samordnare för skolfrågor på KIND, och Gunilla Carlsson Kendall, leg. psykolog, berättar om framgångsfaktorerna bakom Nytorpsmodellen för att förebygga och åtgärda utanförskap i skolan.
David pratar på hjärndagen 2019
David Edfelt, psykolog och författare, berättar om arbetet med att använda kunskap om hur hjärnan fungerar och utvecklas för att främja barns lärande, utveckling och välmående. Inspelat den 15 november 2019 på Chinateatern i Stockholm. Arrangör: Forskning & Framsteg.
Särskilt stöd och anpassningar i förskolan – Lärlabbet säsong 7 avsnitt 4
Hur kan anpassningar och särskilt stöd få en naturlig plats i förskolans verksamhet? Psykolog David Edfelt framhåller ett proaktivt arbetssätt. Ta en situation i taget och när den fungerar, börja med nästa. Hjälp barnen att få känna att de lyckas råder han. Ha alla barns behov i fokus när aktiviteter planeras. Det gäller särskilt barn som har fysiska funktionsnedsättningar, säger Anna Johansson från Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Lekfullt lärande utan hinder
Hur kan problem med barns självstyrning sätta käppar i hjulet för det lekfulla lärandet? Gunilla Carlsson Kendall, legitimerad psykolog, berättar om arbetet med neurologiska hinder för komplexa lärprocesser. Hon poängterar vikten av att barn känner sig trygga för att kunna lära sig saker. Inspelat den 9 maj 2017 på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Stockholm. Arrangörer: BUNT Science Kids, Lärarförbundet, Naturvetarna, Sveriges ingenjörer och Stiftelsen Företagsam.
Hjärna i förskolan – Vägen till barns lärande och utveckling
Under förskoletiden formas hjärnan av allt barnet gör och är med om. Och pedagogerna påverkar denna utveckling. Genom större förståelse för hur hjärnan fungerar kan förskolan bidra till en miljö som främjar barnens utveckling, lärande och välmående. Psykolog David Edfelt i ett samtal med Anna Ehn, SvD, om barnets och hjärnans utveckling, hur hjärnan fungerar och hur vi kan förstå våra olikheter.
Hjärna i förskolan – Vägen till barns lärande och utveckling
Vad är det som gör att vissa barn har lätt att följa med i vardagens aktiviteter medan det för andra barn kan vara mycket utmanande? David Edfelt, leg. psykolog, ger ett smakprov av sin föreläsning under konferensen” Med fokus på toddlare i förskolan” där han kommer att prata mer om vad som gynnar barns utveckling.
Designa vardagliga situationer så att de funkar – Bo Hejlskov Elvén och David Edfelt
Klipp från onlinekursen ”Lågaffektivt bemötande i förskolan”, av Bo Hejlskov Elvén och David Edfelt
Hjälpa elever att lyckas
En föreläsning från konferensen Grav språkstörning i Uppsala 2015, där Gunilla Carlsson Kendall pratar om konkreta lösningar för hur man kan jobba i klassrummet.
Länktips
Myndigheter
Andra offentliga verksamheter
Organisationer och företag
Artiklar
De svagbegåvade är tabu i skolan
Som en del i en artikelserie i SvD publicerades denna artikel med Gunilla Carlsson Kendall om svagbegåvning 15 oktober 2012
Förstå stökiga elever
Stökiga elever kan vara en stor utmaning för lärare. Hur ska vi förstå och arbeta med stökiga elever? Artikel från Lärarnas Nyheter publicerad den 1 november 2011.
Svagbegåvade barn - en stor osynlig grupp
Ladda hem denna rapport från Huddinge sjukhus, skriven av Ingrid Adolfsson och Gunilla Carlsson Kendall år 2000
"Rättvisa är att behandla barn olika"
Artikel i Special Nest med David Edfelt
I stressen finns en risk att föräldrar och pedagoger blir arga på varandra
Artikel i Special Nest med Gunilla Carlsson Kendall. (Kräver prenumenation)
Det är tabu att tala om intelligens
Artikel i Special Nest med Gunilla Carlsson Kendall
Kjeft gjør større skade enn nytte
Artikel i norska nättidningen för föreskolan Barnehage.no med David Edfelt, 160414
Ny sajt – så kan du stötta eleverna
Skolvärlden skriver om Tipsbanken 150121
Utbildade pedagoger nyckel till lyckad dag på fritids
Gunilla Carsson Kendall i Fria tidningar 151220.